1940
-
-
-
-
1941
-
-
-
-
1942
-
-
-
-
1943
-
-
-
-
1944
-
-
-
-
1945
-
-
-
-
> 1945
-
-
-
-

Stolpersteine legging

20-11-2022

vergrootglas
 

Uit hun huizen verjaagd, vervolgd en vermoord. Dat lot trof duizenden Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zo ook de Nijmeegse families Fraenkel, Jacob, Rosenbaum, De Marcas, Kaufman, Lifmann, Wolf, Schmoll en Tauber.

Ter nagedachtenis aan deze 27 inwoners van Nijmegen zijn vrijdag op zes plekken 27 zogeheten Stolpersteine geplaatst. Deze messing gedenkplaatjes liggen in het trottoir voor de adressen waar destijds de Joodse families woonden.

Op Ruisdaelstraat 73 woonde destijds Hans Fraenkel met zijn vrouw, twee dochters en zijn 80-jarige moeder. Alle vijf werden tijdens de razzia van 17 november 1942 opgepakt en met de trein uit Nijmegen weggevoerd. Alleen de hoogbejaarde Bianka Fraenkel-Wygodzinski wist het concentratiekamp - dankzij een gevangenenruil - te overleven.


Voordat de vijf steentjes in de stoep op de Ruisdaelstraat worden gemetseld, is een korte ceremonie waarbij tientallen belangstellenden: violist Thomas Ruffmann speelt het Lied van de Vrede, erna leest voorganger Nachshon Rodrigues Pereira een Joods gebed over de slachtoffers van de naziterreur.

In totaal werden tijdens de razzia 196 Joodse Nijmegenaren opgepakt en naar kamp Westerbork getransporteerd, de meesten van hen zijn daarna vermoord.



,,Deze Stolpersteine zijn een dagelijkse herinnering aan onze buurtgenoten van toen. Je kunt je geen voorstelling maken van de angst die zij hebben doorstaan. De herinnering vervult ons met afschuw, verdriet en medeleven", aldus burgemeester Hubert Bruls.

Stichting Stolpersteine Nijmegen liet eerder al twaalf Stolpersteine plaatsen, gisteren volgde de tweede serie. Het doel is gedenkstenen te maken voor alle circa 450 Joden en andere Nijmegenaren die slachtoffer zijn geworden van het naziregime.

 

Bron: de Gelderlander 19-11-2022